Ako ste vrtlar, vjerojatno ste čuli za nešto što se zove kompostni čaj. Ono što sigurno znate je da će vaš usjev, vaša žetva, biti zdrava onoliko koliko je zdravo tlo na kojem se uzgaja.

Bez pažnje na tlo, vašem će proizvodu nedostajati vitalnosti, pa čak i hranjivih tvari.

Tu na scenu stupa kompost. Dodavanje organske tvari natrag u vaše tlo pomaže u regeneraciji zdravih hranjivih tvari što zauzvrat pomaže vašim usjevima da napreduju.

Još bolja alternativa običnom kompostu je čaj od komposta. Ova infuzija tekućeg gnojiva ne samo da hrani biljku, već i štiti biljke od bolesti.

Ako ste u svom vrtu koristili običan kompost, vrijeme je da to podignete na višu razinu. Čaj od komposta je bolji od običnog komposta jer čini sve što i obični kompost uz dodatak kisika.

Već godinama koristim čaj od komposta u svom vrtu i ne bih razmišljao o sezoni bez njega.

Kad se moji prijatelji i susjedi dive mom vrtu, rado mogu reći da je moja tajna u ovom jednostavnom čaju!

Prednosti čaja od komposta

Ovdje su samo neke od sjajnih stvari koje će se dogoditi ako koristite čaj od komposta u svom vrtu:

 • Jači rast biljaka – Vaše će povrće biti tvrđe i ukusnije, cvjetovi će biti veći, a lišće zelenije.
 • Snažniji korijenski sustav – s dodatkom kompostnog čaja, korijenje će snažno rasti i početi izvlačiti hranjive tvari dublje.
 • Jači imunološki sustav – biljke, kao i ljudi, imaju svojevrsni imunološki sustav. Korištenje čaja od komposta jača imunološki sustav biljaka dajući mu sposobnost da spriječi bolesti.
 • Dostupne hranjive tvari – Hranjive tvari u kompostnom čaju su lako dostupne i lako se apsorbiraju.
 • Potpuno prirodno gnojivo – Možete postići lijep i zdrav vrt s dodatkom kompostnog čaja koji neće štetiti kukcima, divljim životinjama ili autohtonim biljkama.
 • Spriječite šok presađivanja – Kada koristite čaj od komposta tijekom presađivanja, možete pomoći svojim biljkama da se brzo priviknu na tlo i spriječiti ih da padnu u šok presađivanja.

Kako djeluje čaj od komposta

Čaj od komposta djeluje na gotovo isti način kao što probiotici djeluju na nas. Tlo je, poput naših crijeva, puno i zdravih i nezdravih mikroorganizama.

Kada postoji neravnoteža ovih organizama, biljci je teže obraniti se od bolesti koje utječu na zdravlje i rast biljke.

Čaj od komposta, poput probiotika, povećava omjer dobrih i loših mikroba. Ovi dobro oksigenirani mikrobi dodaju kisik u tlo što znači da zdravi mikrobi postaju super mikrobi!

Biljke zahtijevaju stalnu opskrbu zdravim mikrobima da bi rasle i napredovale – baš kao što je ljudima potrebna stalna opskrba fermentiranom hranom.

Obični pesticidi puni su kemikalija koje koče rast i zdravlje na isti način na koji jedenje rafinirane i nezdrave hrane uzrokuje neravnotežu u našim crijevnim bakterijama.

Ne postoji bolja stvar koju možete učiniti za svoje biljke nego zamijeniti kemijska gnojiva kompostnim čajem.

Čak i ako koristite organska gnojiva, čaj od komposta daje dodatni poticaj koji će vaš vrt doista učiniti popularnim.

Kako napraviti čaj od komposta

Napraviti ovaj nevjerojatno bogat i hranjiv biljni eliksir doista je vrlo jednostavno.

Sastojci:

 • Kanta od 50 litara
 • Pumpa za akvarij
 • Kompost visoke kvalitete
 • Vrećica ili vrećica za kuhanje u koju ćete staviti kompost
 • Voda
 • Kompostni katalizator (komercijalna mješavina koja potiče razmnožavanje mikroorganizama u kompostu) Napomena: možete koristiti i šalicu melase.

Kako napraviti:

 • Napunite kantu vodom gotovo do vrha – ako je to voda iz slavine, ostavite je da odstoji jedan dan kako bi se klor mogao osloboditi. Ako preskočite ovaj korak, klor će ubiti sve korisne mikroorganizme.
 • Stavite pumpu u vodu
 • Dodajte šalicu melase i kompostni katalizator.
 • Stavite kompost u vrećicu ili mrežastu vrećicu i stavite je u vodu.
 • Uključite pumpu i pustite je da radi svoj posao. Pumpat će kisik kroz vodu. To će potaknuti korisne bakterije da počnu djelovati.
 • Ostavite pumpu da radi puna 24 sata. Krajnji rezultat je pjenasti eliksir pun hranjivih tvari, bakterija, nematoda i protozoa koji će nahraniti i zaštititi vaše biljke.
 • Izvadite vrećicu s kompostom i razbacajte čvrsti kompost materijal po svom vrtu.

Korištenje kompostnog čaja:

Kompostni caj

Najbolje je koristiti čaj od komposta što je prije moguće nakon kuhanja. Ostavite li čajni set dulje od jednog dana, organizmi će potrošiti korisni kisik.

Evo dva načina na koje možete koristiti čaj od komposta za zdraviji i ljepši vrt.

 • Izravno prskanje po lišću: Kada direktno prskate lišće čajem od komposta, on se brzo upija i ravnomjerno raspoređuje po biljci na učinkovitiji način od natapanja tla. Primjena čaja od komposta izravno na lišće također smanjuje mogućnost da biljka razvije bolest poput pepelnice. Za najbolje rezultate ponovite prskanje jednom mjesečno tijekom vegetacije.
 • Hranjenje tla: Ulijem ½ šalice kompostnog čaja u rupu svih svojih sadnica. To će biljkama dati poticaj koji im je potreban da budu zdrave i da dobro počnu. Također pomaže transplantacijama u borbi protiv bolesti koje se prenose tlom.

Napomena: Kako god nanosili kompost čaj, najbolje ga je koristiti ujutro ili navečer. Tada biljke mogu najbolje apsorbirati hranjive tvari iz čaja.

Možete li kupiti gotov čaj od komposta?

Ako niste u mogućnosti sami napraviti čaj, imate sreće. Postoji niz kompleta za kućno kompostiranje koji hranjenje vaših biljaka čine lakim.

Ekstraktori čaja od komposta spremni za upotrebu savršeni su za zaposlene ljude koji još uvijek žele svom vrtu pružiti najbolju ljubav koju mogu. Evo nekoliko opcija:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.