U posljednjih 150 godina tri od četiri vrste povrća zauvijek su nestale iz naših vrtova. To je bio rezultat studije Saveznog ureda za poljoprivredu i hranu (BLE, Njemačka) u travnju 2018. Od oko 7000 vrsta povrća koje su postojale između 1836. i 1956., 75 posto se smatra izgubljenim – dijelom zato što su zamijenjene sortama s višim prinosima. Samo manji dio sorti povrća (9 posto) kontinuirano se uzgaja – preostalih 16 posto postoji samo u genskim bazama ili zahvaljujući tzv. sjemenarskim inicijativama koje nastavljaju uzgajati stare sorte i tako ih održavati na životu.

Što su “stare sorte”?

Hibridno ili F1 sjeme, koje uglavnom proizvode korporacije i koje je široko rasprostranjeno, daje veće prinose, ali je slijepa ulica kada je riječ o prirodnom razmnožavanju: sjeme se može posijati samo jednom, jer se karakteristike sorte gube u sljedećoj sadnji generacija. Sjeme hibrida mora se kupovati uvijek iznova.

Srećom po ove takozvane “stare sorte”, sve više hobi vrtlara želi dati svoj doprinos očuvanju bioraznolikosti i vraća se na te stare sorte u uzgoju rajčica, krumpira i slično. Prednost: vaše je sjeme “čvrsto za sjeme” i stoga će sljedeće godine dati plodove koji izgledaju i imaju okus baš kao matična biljka. To štedi novac na kupnji sjemena i daje vam dobar osjećaj da točno znate što će završiti na vašem tanjuru.

Razmjena sjemena, da – prodaja, ne


Oprez: cijela stvar treba ostati samo hobi i robna razmjena. Zato što se smiju prodavati samo sorte koje je odobrio Savezni ured za biljne sorte ili odgovarajuća tijela u drugim zemljama EU – a mnoge “stare” sorte nemaju to odobrenje. Prema Zakonu o prometu sjemena, prodaja takvih sorti je kazneno djelo – to ne vrijedi ako sjeme jednostavno proslijedite susjedima ili prijateljima, zamijenite ga u klubu ili na našoj platformi za razmjenu, ključno je da se sjeme proslijedi bez ostvarivanja profita.

Kako i gdje možete zamijeniti sjeme?


Tko (još) nije nabavio sjeme za razmjenu od susjeda ili prijatelja, može to učiniti i putem interneta na sjeme.org, ili vrtni blogeri, primjerice, u jesen organiziraju akcije zamjene pod ključnim riječima kao što su “razmjena sjemena (sjemenja)” i postoji i nekoliko vrtlarskih grupa na Facebooku u kojima se ne samo razmjenjuju sjemenke, već se prenose predznanja i potrebna znanja (ključna riječ “seed gardening”).

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.