Kako uspješno uzgajati rajčice u organskom uzgoju

Klijanje sjemena rajčica

uzgoj rajčica

Klijanje sjemena rajčica je prvi korak u uzgoju ovog popularnog vrtnog povrća. Za početak, važno je odabrati kvalitetno sjeme rajčica. Postoji širok raspon sorti rajčica, od onih koje su pogodne za uzgoj u plasteniku do onih koji su prilagođeni za uzgoj na otvorenom. Pri odabiru sorte, treba uzeti u obzir i klimatske uvjete u vašem području.

Nakon što ste odabrali sjeme, potrebno je odabrati odgovarajući substrat za klijanje. Substrat treba biti dobro dreniran i bogat organskim materijalom. Sjeme se može klijati u plastičnim posudama ili kutijama za klijanje, uvijek pazeći da se zemlja održava vlažnom. Nakon što se pojave prvi izbojci, sadnice se mogu presaditi u veće posude ili u tlo.

Pravilan izbor supstrata i gnojiva

Da bi rajčice rasle zdravo i plodonosno, važno je odabrati odgovarajući substrat. Substrat treba biti dobro dreniran i bogat hranjivim tvarima. Idealan substrat za uzgoj rajčica je mješavina treseta i komposta.

Organsko gnojivo, poput komposta ili stajskog gnoja, je idealno za uzgoj rajčica. NPK gnojiva treba koristiti u odgovarajućim količinama, u skladu s potrebama vašeg bilja. U početku rasta, rajčice trebaju više dušika, dok u fazi cvatnje trebaju više fosfora i kalija.

Zalijevanje i treniranje rajčica, prevencija bolesti

Rajčice treba redovito zalijevati, pazeći da se ne prekomjerno navlaži tlo. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do bolesti korijena, stoga je važno osigurati dobro dreniranje. Treniranje rajčica podrazumijeva podizanje rajčica kako bi se osiguralo dobro svjetlo i prostor za rast. Treniranje rajčica se može obaviti korištenjem podupirača, kao što su žice ili drvene štapove, ili uzgojem u plasteniku. Osiguravanjem dovoljno svjetla i prostora, treniranje također pomaže u prevenciji bolesti i štetočina.

Prevencija bolesti je važan aspekt u uzgoju rajčica. Organske metode prevencije bolesti uključuju upotrebu biljnih infuzija, kao što su izvarci iz nevena ili češnjaka, koji su prirodni insekticidi. Nabavka zdravih sadnica također je važan korak u prevenciji bolesti. Preporučuje se redovito pregledavanje biljaka kako bi se na vrijeme otkrile i spriječile bolesti ili štetočine.

Berba i skladištenje

Rajčice treba beriti kada su potpuno zrele i smekšane. Berba se može obavljati svakodnevno ili svakih nekoliko dana, kako bi se osigurala svježina i kvaliteta plodova. Rajčice se mogu skladištiti u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, ali uvijek treba izbjegavati izlaganje svjetlu i visokim temperaturama. Ukoliko se želite riješiti prezrelih rajčica, možete ih koristiti za pripremu kompota, rajčice u sirupu ili za pripremu marinade.

Uzgoj rajčica zahtijeva pažljivu i stručnu njegu, od klijanja sjemena do berbe plodova. Pravilan izbor sjemena, substrata, gnojiva i pravilno zalijevanje su ključni koraci za uspješan uzgoj. Treniranje biljaka i organska prevencija bolesti su važni koraci za održavanje zdravlja biljaka. Berba i skladištenje plodova treba se obavljati pravilno kako bi se osigurala svježina i kvaliteta. Uz malo truda i znanja, možete uživati u svježim i ukusnim rajčicama iz svog vrta.

Postoji mnogo starih sorti rajčica koje su otporne za uzgoj u vrtu. Neke od preporučenih sorti su:

 1. ‘Brandywine’: Ova sorta rajčice je poznata po svom izrazitom i slatkom okusu. Raste u obliku grma i otporna je na mnoge bolesti.
 2. ‘Mortgage Lifter’: Ova sorta je poznata po svom velikom plodu i visokoj prinosnosti. Raste u obliku grma i otporna je na mnoge bolesti.
 3. ‘Black Krim’: Ova tamnocrvena sorta rajčice je poznata po svom jakom i slatkom okusu. Raste u obliku grma i otporna je na mnoge bolesti.
 4. ‘Cherokee Purple’: Ova sorta rajčice je poznata po svom tamnocrvenom plodu i izrazitom okusu. Raste u obliku grma i otporna je na mnoge bolesti.
 5. ‘Yellow Pear’: Ova žuta sorta rajčice je poznata po svom slatkom okusu i malom plodu. Raste u obliku grma i otporna je na mnoge bolesti.
 6. ‘Black Prince’: Ova sorta ima tamne plodove i jak okus. Raste kao grm i otporna je na mnoge bolesti.
 7. ‘Green Zebra’: Ova sorta ima zelene plodove sa žutim mrljama i jak okus. Raste kao grm i otporna je na mnoge bolesti.
 8. ‘Aunt Ruby’s German Green’: Ova sorta ima zelene plodove i jak okus. Raste kao grm i otporna je na mnoge bolesti.

Ova su samo neke od starih sorti rajčica koje su otporne za uzgoj u vrtu, postoji mnogo drugih varijeteta koje su otporne i vrijedno je istražiti ih sve.

Organska prevencija bolesti kod rajčica uključuje nekoliko ključnih koraka:

 1. Pravilno zalijevanje: Rajčice treba redovito zalijevati, pazeći da se ne prekomjerno navlaži tlo. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do bolesti korijena, stoga je važno osigurati dobro dreniranje.
 2. Pravilno treniranje biljaka: Treniranje rajčica podrazumijeva podizanje rajčica kako bi se osiguralo dobro svjetlo i prostor za rast. Treniranje također pomaže u prevenciji bolesti i štetočina.
 3. Organske infuzije: Organske infuzije, kao što su izvarci iz nevena ili češnjaka, su prirodni insekticidi koji mogu pomoći u prevenciji bolesti.
 4. Kompostiranje: Kompostiranje pomaže u jačanju imuniteta biljke te time sprječava bolesti.
 5. Redovito pregledavanje biljaka: Preporučuje se redovito pregledavanje biljaka kako bi se na vrijeme otkrile i spriječile bolesti ili štetočine.
 6. Izbjegavajte sadnju rajčica na istom mjestu: Bolesti se lako prenose sa godine na godinu, stoga se preporuča saditi rajčice na različitim mjestima svake godine.
 7. Izbjegavajte sadnju druge biljke koje su sklone bolestima u blizini rajčica
 8. Izbjegavajte sadnju rajčica u rano proljeće ili kasnu jesen, kada su uvjeti za rast biljke lošiji.
 9. Koristite organske pesticide u slučaju pojave bolesti.
 10. Izbjegavajte korištenje prekomjerno količina NPK gnojiva, koji mogu oslabiti biljku i učiniti je podložnijom bolestima.

Organska prevencija bolesti zahtijeva pažljivo i stručno planiranje, ali se isplati kada se uspije uzgojiti zdrave i plodonosne rajčice.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijavi se

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.